Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2014

Κοινωνική Ψυχολογία: Αυτοεκπληρούμενες προφητείες και κοινωνικές προσδοκίες



Ο όρος αυτοεκπληρούμενη προφητεία αναφέρθηκε για πρώτη φορά από τον Robert Merton στο βιβλίο «Κοινωνική Θεωρία και Κοινωνική Διάρθρωση» (1949). «Η αυτοεκπληρούμενη προφητεία είναι, στην αρχή, ένας φαύλος ορισμός της κατάστασης που προκαλεί μια νέα συμπεριφορά η οποία κάνει την αρχική ψευδή αντίληψη να βγαίνει 'αληθινή'. Αυτή η προσχηματική ισχύς της αυτοεκπληρούμενης προφητείας διαιωνίζει τη λανθασμένη αντίληψη, επειδή ο 'προφήτης' θα αναφέρει την πραγματική πορεία των γεγονότων ως απόδειξη ότι είχε δίκιο από την αρχή». 

Τετάρτη 24 Δεκεμβρίου 2014

Ο νέος «Mεγάλος Aδελφός» που απέκτησε η ΕΛ.ΑΣ. ακούει... τα πάντα

Νέο σύστημα με δυνατότητα χιλιάδων τηλεφωνικών παρακολουθήσεων – Βρίσκεται σε ειδικό χώρο στο κτίριο της λεωφόρου Αλεξάνδρας – Μπλακ άουτ από την υπερχρήση των συστημάτων υποκλοπών

Το νέο σύστημα παρακολουθήσεων της ΕΛ.ΑΣ. μπορεί να ελέγχει ταυτόχρονα εκατοντάδες τηλεφωνικές συνομιλίες αλλά και συνδέσεις Ιnternet μέσω κινητών τηλεφώνων
Eνας νέος Αγγλος «Μεγάλος Αδελφός» που παρακολουθεί εκατοντάδες τηλεφωνικές συνομιλίες αλλά και συνδέσεις Ιnternet μέσω κινητών τηλεφώνων χρησιμοποιείται τους τελευταίους μήνες με απόλυτη μυστικότητα από την ΕΛ.ΑΣ. σε ειδικό αποκλεισμένο χώρο, στον 8ο όροφο του κτιρίου της ΓΑΔΑ, στη λεωφόρο Αλεξάνδρας.

Κυριακή 21 Δεκεμβρίου 2014

Αργεντινή εναντίον κερδοσκοπίας Basta Buitres


Θα πρέπει, άραγε, να επιτραπεί σε μια χούφτα κερδοσκόπων να κρατούν όμηρους 40 εκατομμύρια Αργεντίνους; Στην ερώτηση αυτή, η αμερικανική Δικαιοσύνη απάντησε « ναι », προκαλώντας αναστάτωση ακόμη και μεταξύ των επενδυτών. Αποδυναμώνοντας τους μηχανισμούς που επιτρέπουν στα κράτη να μειώνουν το βάρος του χρέους τους, η δικαστική απόφαση απειλεί να αποσταθεροποιήσει το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Σάββατο 20 Δεκεμβρίου 2014

Μου λες να φοβηθώ …το ΣΥΡΙΖΑ, αλλά σκέφτομαι ότι κουράστηκα να μου προκαλείς φόβο

Πως η συστηματική χρήση του φόβου θα κοστίσει, εν τέλει, την απώλεια της εξουσίας στη συγκυβέρνηση
Ο φόβος είναι ένα βασικό συναίσθημα του ανθρώπου που προκαλείται από τη συνειδητοποίηση ενός πραγματικού ή πλασματικού κινδύνου ή απειλής. Είναι ένας μηχανισμός προστατευτικού χαρακτήρα, μια φυσιολογική αμυντική αντίδραση του οργανισμού που δεν απαιτεί τη συνειδητή σκέψη. Η ψυχοφυσιολογική αντίδραση του φόβου είναι αποτέλεσμα διέγερσης ενός αμυντικού συστήματος με το οποίο ο άνθρωπος

Δεν πρόκειται για Ψυχρό, αλλά Οικονομικό Πόλεμο

Δεν πρόκειται για Ψυχρό, αλλά Οικονομικό Πόλεμο

Του Κώστα Μπετινάκη

Διχογνωμίες έχουν αρχίσει να επικρατούν στους κόλπους της ΕΕ, κατά πόσο οι οικονομικές κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας είναι η πλέον ενδεδειγμένη λύση για την επίτευξη του στόχου να σταματήσει η ανάμειξη της Μόσχας στο Ουκρανικό, αφήνοντας τη Δύση ανενόχλητη να δρα εκεί. Πολλοί όμως είναι εκείνοι που εκφράζουν φόβους μήπως οι κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας γυρίσουν μπούμερανγκ.

Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2014

To πρώτο πραξικόπημα των αγορών στην ιστορία;



Στέλιος Κούλογλου

Αν στη Βενεζουέλα το 2002 έγινε το πρώτο τηλεοπτικό πραξικόπημα στην ιστορία, στην Ελλάδα του 2014 βρίσκεται σε εξέλιξη το πρώτο πραξικόπημα των αγορών, στα παγκόσμια χρονικά. Τότε μονταρισμένα πλάνα από τα ιδιωτικά τηλεοπτικά κανάλια με παραπλανητικές εικόνες, οδήγησαν στην σύλληψη και την προσωρινή καθαίρεση του προέδρου Ούγκο Τσάβες. Σήμερα, μια καλά συντονισμένη επιχείρηση πολιτικών, εκδοτών και οικονομικών παραγόντων με διεθνείς διασυνδέσεις, πάει να ανατρέψει την λαϊκή θέληση και την δημοκρατία, επιβάλλοντας, με τα σύγχρονα οικονομικά τανκς, έναν πλήρως αποτυχημένο πρωθυπουργό και μια κυβέρνηση σε κατάρρευση.

Σάββατο 6 Δεκεμβρίου 2014

ΤΑ ΔΩΔΕΚΑ ΒΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ

(Σάββ. 06/12/14 - 14:15)
Του ΑΠ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΥ
Ο Πούτιν κατήγγειλε σε πρόσφατη ομιλία του ότι οι ΗΠΑ οργανώνουν σε χώρες με ανεπιθύμητα καθεστώτα επαναστάσεις χρησιμοποιώντας διάφορες ελκυστικές για τον πολύ κόσμο ονομασίες όπως «Αραβική Άνοιξη», «πορτοκαλί επανάσταση» στην Ουκρανία, «επανάσταση της ομπρέλας» στο Χογκ Κογκ κλπ. Η Κίνα παρουσίασε σε βίντεο τα 12 βήματα προετοιμασίας αυτών των επαναστάσεων από την έναρξη ως την ολοκλήρωσή τους. Επειδή πολλά λέγονται για την επόμενη μέρα τουΣΥΡΙΖΑ άμα γίνει κυβέρνηση και επειδή ζήσαμε και την πτώση της κυβέρνησης Καραμανλή, καλό είναι να δούμε πως περιγράφουν οι Κινέζοιτα πράγματα.

Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2014

Βιολογικά και μεταλλαγμένα αγροτικά προϊόντα


Του Δημήτρη Κ. Σαρρή
Τα τελευταία χρόνια εμπλέκονται στην καθημερινή μας ζωή νέες έννοιες και όροι, που προέρχονται κυρίως από το γνωστικό πεδίο της Γενετικής Επανάστασης και ιδιαίτερα εκείνου του τομέα της  Γεωργικής Βιοτεχνολογίας.

Χώκινγκ: Η Τεχνητή Νοημοσύνη κίνδυνος για τον άνθρωπο


O διάσημος θεωρητικός φυσικός, Στίβεν Χώκινγκ, προειδοποίησε την Τρίτη, μέσω συνέντευξής του στο βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC, πως η Τεχνητή Νοημοσύνη (Artificial Intelligence - A.I.) θα μπορούσε να σημάνει το τέλος της ανθρωπότητας.

Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2014

H Ουάσινγκτον σκοπεύει να νομιμοποιήσει την ευθανασία για τους επαίτες


Οι ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις ΗΠΑ, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, λέγοντας ότι στην Ουάσιγκτον είναι τώρα υπό ενεργό συζήτηση το θέμα σχετικά με την έγκριση της «ευθανασίας» για τα άτομα που δεν μπορούν να συντηρήσουν τον εαυτό τους οικονομικά. Η πρωτοβουλία αυτή, η οποία θα θέσει την αξία της ζωής των πολιτών των ΗΠΑ, σύμφωνα με την αξία της ζωής των αδέσποτων σκύλων, και θα πρέπει με μεγάλη σπουδή να μελετηθεί το θέμα.