Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2016

ΠΟΛΥΜΕΡΕΙΣ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΤΤΙΡ, CETA, TPP, TISA, EAEU, SCO, CELAC, ALBA ΚΑΙ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ

(Σάβ. 239/16 – 16:59)
Του ΓΙΑΝΝΗ ΤΟΛΙΟΥ*
ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Η μεγάλη ανάπτυξη της διεθνούς ανταλλαγής εμπορευμάτων και υπηρεσιών και εξαγωγής «επενδυτικών» και «δανειακών» κεφαλαίων, μεταξύ μεγάλων επιχειρήσεων, πολυεθνικών ομίλων και μεταξύ κρατών, αποτελούν ένα από τα κυριότερα χαρακτηριστικά του σύγχρονου καπιταλισμού. Τις τελευταίες δεκαετίες με την υιοθέτηση του νεοφιλελεύθερου «υποδείγματος» διαχείρισης της καπιταλιστικής οικονομίας, την προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων και της απορρύθμισης των εθνικών οικονομιών, τη συρρίκνωση του «κράτους πρόνοιας» και ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων, τις εκτεταμένες διασυνοριακές εξαγορές-συγχωνεύσεις, την αυξανόμενη ισχύ των πολυκλαδικών-πολυεθνικών ομίλων, την ένταση της εξαγωγής κεφαλαίων μεταξύ χωρών και ενίσχυσης των περιφερειακών ολοκληρώσεων, επιταχύνθηκαν οι διαδικασίες παγκοσμιοποίησης των οικονομιών.

Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2016

Δέκα λόγοι για να πεις «όχι» στην TiSA «No»



Μετά τις TTIP, CETA και TPP, έρχεται η TiSA, άλλη μία συμφωνία ελεύθερου εμπορίου που προετοιμάζεται πίσω από κλειστές πόρτες. Η Συμφωνία για το  Εμπόριο Υπηρεσιών (TiSA – Trade in Services Agreement) αφορά τις υπηρεσίες και όχι τα αγαθά, όπως οι περισσότερες συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου.

Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2016

Παγκόσμια τραπεζική κυβέρνηση


Η τράπεζα της Αμερικής "Wells Fargo" απολύει 5.300 υπαλλήλους εξαιτίας σκανδάλου. Οι υπάλληλοι εξαπάτησαν εκατομμύρια πελατών της. Αυτή είναι μια είδηση που μπορεί να είναι μην της δώσεις πολύ σημασία αλλά όμως από πίσω κρύβεται ένα τρανταχτό παράδειγμα για την "Κρίση", την "Διάσωση του τραπεζικού συστήματος", τους "Τραπεζικούς κυβερνητικούς υπαλλήλους", την "Παγκοσμιοποίηση" και τον "Εθνικισμό".

Monsanto – Bayer: Τοξική Συνενοχή


Του Κώστα Λουλουδάκη (Ιουλιανού)
«Ελέγξτε το πετρέλαιο και θα ελέγχετε έθνη.
Ελέγξτε το φαγητό και θα ελέγχετε τον κόσμο».
Χένρι Κίσινγκερ 1974

Οι γεωργικοί σπόροι είναι η βάση της διατροφής μας, στην ουσία είναι η αφετηρία της διατροφικής αλυσίδας του ανθρώπου και ο βασικός κρίκος της ανθρώπινης ανάπτυξης.
Να όμως που εταιρείας όπως η Monsanto, η Seminis, η Bayer- Aventis, η Dupont, η Syngenta, η Νovartis η Pioneer, η AstroZeneca ιδιωτικοποίησαν και μονοπώλησαν την σποροπαραγωγή, μεθοδευμένα εξαφάνισαν τις τοπικές και φυσικές ποικιλίες, δημιούργησαν και  κατοχύρωσαν, με πολιτικές αποφάσεις, εμπορικά κανάλια, και ακόμα χειροτέρα δημιούργησαν την «πνευματική ιδιοκτησία» τους επί των γεωργικών προϊόντων. Αυτό σημαίνει ότι ο αγρότης δεν μπορεί να συλλέξει και να φυλάξει τους σπόρους του διότι δεσμεύεται με συμβόλαιο να τους αγοράζει κάθε χρόνο με βάση τους όρους της εμπορίας και του μάρκετινγκ που καθορίζει η πολυεθνική εταιρεία. 

ΠΡΟΣΟΧΗ ΖΟΜΠΙ



Περίμενα στην ουρά υπομονετικά με ένα μπλουζάκι που λόγω εκπτώσεων και τιμής που του είχαν βάλει θα έπρεπε να ντρέπομαι να περιμένω.. αλλά γινόταν πανζουρλισμός. Ηταν εκείνα τα κλασικά σκηνικά όπου τα πρόβατα , συγνώμη οι πελάτες ήθελα να πω, πλακώνονται ποιο θα προλάβει να πάρει το περισσότερο χορτάρι σε τιμή ευκαιρίας.   Εκεί λοιπον στην ουρά ήρθα για πρώτη φορά σε επαφή με τα... ζόμπι.

Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2016

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι στο δρόμο σε 7 γερμανικές πόλεις για τη συμφωνία TTIP

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι στο δρόμο σε 7 γερμανικές πόλεις για τη συμφωνία TTIP

 Ένα πλήθος από 163.000 έως 320.000 ανθρώπους διαδήλωσε σήμερα σε επτά γερμανικές πόλεις για να καταγγείλει το σχέδιο για την κύρωση της Διατλαντικής Συμφωνίας Ελευθέρου Εμπορίου (ΤΤΙΡ), ένα κείμενο που προωθεί ασμένως η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, αλλά που συναντά αντιδράσεις στην υπόλοιπη Ευρώπη με τη Γαλλία να πρωτοστατεί στην κατάργησή του.

Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2016

TTIP: Η συμφωνία πνέει τα λοίσθια

TTIP: Η συμφωνία πνέει τα λοίσθια
του Κώστα Μπετινάκη


Όσο περισσότερο εμβαθύνουμε στους λόγους που οδήγησαν στο Brexit, τόσο περισσότερο «πέφτουμε» επάνω στην επίμαχη διατλαντική συμφωνία ΤΤΙΡ.
Η αποτυχία των διαπραγματεύσεων για τη Διαταλαντική Συμφωνία Εμπορίου και Επενδύσεων (TTIP) είναι η πρώτη καλή είδηση που ακούει εδώ και καιρό η ΕυρώπηΜία από τις επίμαχες τροπολογίες στην ευρωπαϊκή νομοθεσία αφορούσε στην επέμβαση των ιδιότυπων «ιδιωτικών δικαστηρίων» σε περίπτωση αμφισβήτησης επιβολής ορισμένων βασικών ζητημάτων. Ένα από τα ζητήματα που δεν είχαν περιγραφεί διεξοδικά-λόγω της απόλυτης μυστικότητας των διαπραγματεύσεων- ήταν η προσέγγιση στα θέματα περίθαλψης.

Και είναι ιδιαίτερα «ευαίσθητο» το βρετανικό σύστημα Υγείας στο να δεχθεί την εισβολή των αμερικάνικων πολυεθνικών.

Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2016

Θεωρίες συνωμοσίας από τη... CIA

Θεωρίες συνωμοσίας από τη... CIA

του Κώστα Μπετινάκη

Εάν είναι πληροφορία που διοχετεύεται από τα λεγόμενα διεθνώς αποδεκτά Μέσα του συρμού, τότε είναι είδηση. Εάν ωστόσο αντιβαίνει στα συμφέροντα των κρατούντων ισχυρών, τότε πρόκειται για «θεωρία συνωμοσίας». 

ΗΠΑ: Ιθαγενείς λαοί και Αφροαμερικανοί στη πρώτη γραμμή του λαϊκού ξεσηκωμού!



Γιώργος Μητραλιάς
Πυροδότης αλλά συνάμα και γνήσιο τέκνο μιας κρίσης που κλονίζει τα θεμέλια της αμερικανικής κοινωνίας, το μαζικό κίνημα που γεννήθηκε και γιγαντώθηκε υποστηρίζοντας την υποψηφιότητα του Μπέρνι Σάντερς γίνεται τώρα το πλαίσιο μέσα από το οποίο ξεπηδούν, το ένα μετά το άλλο, τα κινήματα που όχι μόνο αμφισβητούν αλλά και έρχονται σε σύγκρουση με το ίδιο το βορειοαμερικανικό σύστημα!

Μπορεί να αντέξει ο «γάμος» καπιταλισμού και Δημοκρατίας;


Martin Wolf

Ερωτήματα ενός πιστού καπιταλιστή στους Financial Times. Γράφει ο Martin Wolf.

Ποιος κυβερνάει αυτόν τον κόσμο; Υπερεθνικές ή κοινοβούλια;



«Ποιος έχει πράγματι την εξουσία; Κοινοβούλια και κυβερνήσεις ή μεγάλες πολυεθνικές». Αυτό είναι το θέμα που επιχειρεί να αναδείξει η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung επισημαίνοντας πως η φοροαποφυγή της Apple θέτει θεμελιώδη ζητήματα.

Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2016

(Εξαιρετικό)! Καληνύχτα κύριε Μάροου



Κατερίνα Γκαράνη
Γνωστός γιατί τα έβαλε κυριολεκτικά με τον διάβολο κηρύσσοντας ανοιχτό δημόσιο πόλεμο με τον κομμουνιστοφάγο Τζόσεφ Μακάρθυ θεμελιωτή της «μαύρης λίστας». Ο Έντουαρντ Μάροου, ένας από τα σημαντικότερα κεφάλαια της επικοινωνίας και γνώστης της τηλεόρασης κατάλαβε πολύ νωρίς την δύναμη που θα είχε αυτό το μέσο αλλά και πόσο θα αλλοτρίωνε τους πληθυσμούς αν χρησιμοποιούταν πάνω απ’ όλα για κέρδος και αποχαύνωση του τηλεοπτικού κοινού.