Τετάρτη 3 Ιουλίου 2013

Ο "ΜΕΓΑΛΟΣ ΑΔΕΛΦΟΣ" ΤΩΝ ΗΠΑ ΒΛΕΠΕΙ, ΑΚΟΥΕΙ, ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΙ!

ΚΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ!
 Του ΣΩΤΗΡΗ ΣΙΔΕΡΗ
Ο παγκόσμιος σάλος που έχει προκληθεί από τις αποκαλύψεις για παρακολουθήσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων πολιτών από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, επιβεβαιώνει τις καχυποψίες και το κλίμα ανασφάλειας, σχεδόν υστερικής, που επικρατεί στον δυτικό κόσμο .
Σύμφωνα, όμως, με διπλωματικούς παράγοντες, οι αποκαλύψεις, μάλλον θα οδηγήσουν στην περαιτέρω νομιμοποίηση των παρακολουθήσεων , παρά στην αναδίπλωσή τους, οι κυβερνήσεις θα γίνουν πιο αυταρχικές με πρόσχημα τις απειλές, παρά το γεγονός ότι η αποτελεσματικότητα αυτών των ενεργειών, είναι απολύτως αμφιλεγόμενη .
Παρακολουθούν τα πάντα: υπολογιστές, κινητά τηλέφωνα αλληλογραφία, διπλωμάτες, δημοσιογράφους, υπόπτους για τρομοκρατική δράση , ανυποψίαστους πολίτες, πολιτικά κόμματα και θρησκευτικές οργανώσεις, χρησιμοποιώντας εκατομμύρια υπαλλήλους σε όλο τον κόσμο. Αμερικανοί και Ευρωπαίοι έχουν δημιουργήσει δαιδαλώδεις μηχανισμούς και συστήματα, που πλέον αλληλοκαλύπτονται, δεν μπορούν να βγάλουν άκρη και δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν καμία μεγάλη απειλή. Ο λόγος: προσπαθούν να «σκεφθούν» ως μηχανές και έχουν απωλέσει την κοινή λογική.
Εννοείται ότι και τα μεγάλα ευρωπαικά κράτη την ίδια δουλειά κάνουν. Η πολιτική αναξιοπιστία, η οικονομικη κρίση, η άνοδος νεοφασιστικών δυνάμεων, η πιθανή δράση φανατικών μουσουλμάνων, τα μεταναστευτικά κύματα και η κρίση, ιδιαίτερα με την ανεργία των νέων, έχει προκαλέσει τεράστια ανησυχία στον δυτικό πολιτικό κόσμο, αλλά τα ερωτηματικά για τους στόχους που εξυπηρετούν όλα αυτά, είναι αμείλικτα.
Οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν εκατομμύρια επαγγελματίες και απλούς πολίτες που σε άλλες εποχές θα αποκαλούνταν απλώς χαφιέδες, ενώ τώρα με τον τεράστιο επικοινωνιακό αγώνα για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας αποκαλούνται «πληροφοριοδότες» ή «διαχειριστές πληροφοριών» ή αναλυτέςκλπ. Ολοι αυτοί, παρόλο που ακούνε τα πάντα , δεν κατάλαβαν τίποτα από την έκρηξη της λεγόμενης «αραβικής άνοιξης». μιά αλήθεια που προκύπτει και από την εξέλιξη των γεγονότων, δεν κατάλαβαν τίποτα από την έκρηξη στην Τουρκία και τη Σουηδία, ούτε κατάλαβαν την χρήση της γερμανικής οικονομικής ισχύος για πολιτικούς και γεωπολιτικούς λόγους. Δεν μπόρεσαν οι «διαχειριστές» να κατανοήσουν τι έπρεπε να κάνουν με τους τρομοκράτες της 11ης Σεπτεμβρίου που τους ήξεραν, αλλά δεν εκτίμησαν σωστά τις πληροφορίες που είχαν, δεν κατάλαβαν τι έπρεπε να κάνουν μόλις πρόσφατα με την τρομοκρατική επίθεση των Τσετσένων στο Μαραθώνειο της Βοστώνης. Προς τι όλες αυτές οι παρακολουθήσεις? Με έκρηξη ή και υστερία ανασφάλειας μοιάζει αυτό το σκηνικό , παρά με δράση μεγάλων κρατών.
Ορισμένες φορές δήθεν αποκαλύψεις για συλλήψεις τρομοκρατών λίγο πριν εκδηλώσουν τις ενέργειές τους, γίνονται απλά και μόνο για να δικαιολογούν το μισθό τους, χιλιάδες αξιωματούχοι. Ακόμη και ο αμερικανικός τύπος έχει υπογραμίζει ότι όλα αυτά τα δίκτυα επί δικτύων έχουν προκαλέσει χάος,που πλέον δρούν ανεξέλεγκτα και κυρίως λόγω του τεράστιου όγκου συνομιλιών και μηνυμάτων που αποθηκεύουν, αδυνατούν να κάνουν σωστή αξιολόγηση, με συνέπεια να μην μπορούν να λειτουργήσουν με αληθινούς όρους εθνικής ασφάλειας.
Οι Ευρωπαίοι αντέδρασαν έντονα όταν οι αποκαλύψεις έφθασαν στον πυρήνα της εξουσίας τους. Οτι δηλαδή οι ΗΠΑ, αδιαφορώντας πλέον ποιόν παρακολουθούν, αρκεί να παρακολουθούν, είχαν στήσει μηχανισμούς κατασκόπευσης στη Γερμανία και σε όλο τον κόσμο , καταγράφοντας συνομιλίες διπλωματών, πολιτικών και εμπειρογνομώνων, ακόμη και επίσημων αντιπροσωπειών της ΕΕ.
Τόσο η δράση των Αμερικανών όσο και η αντίδραση των Ευρωπαίων είναι γελοία. Ολοι γνωρίζουν ότι παρακολουθούνται, ή υποψιάζονται ότι παρακολουθούνται. Είναι γνωστό εξάλλου ότι καταγράφονται όλες οι συνομιλίες, ακόμη και του προέδρου των ΗΠΑ. Η αντίδραση οφείλεται πρωτίστως στην αποκάλυψη και δευτερευόντως στο γεγονός αυτό καθεαυτό. Η ίδια η ΕΕ άλλωστε έχει συμφωνήσει, έχει αποφασίσει και παραχωρεί πλήρη προσωπικά δεδομένα Ευρωπαίων πολιτών που ταξιδεύουν στις ΗΠΑ. Τώρα, οι Ευρωπαίοι απλά εκτέθηκαν και προσπαθούν να μαζέψουν τα ασυμάζευτα.
Οπως αναφέρουν Ελληνες διπλωμάτες που έχουν υπηρετήσει σε μεγάλες ευρωπαικές πρωτεύουσες, στους κόλπους του ΝΑΤΟ, της ΕΕ, αλλά και στις αντιπροσωπείες των ΗΠΑ, ενισχύεται όλο και πιό πολύ η τάση για συλλογή πληροφοριών. Είναι τέτοια η δυναμική, τονίζουν που και οι ίδιοι οι Αμερικανοί διπλωμάτες γνωρίζουν ότι όσα λένε κάπου καταγράφονται. Οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι γίνεται τελευταία μιά μεγάλη συζήτηση για τον ασφυκτικό έλεγχο των πληροφοριών που διακινούνται απόκάθε ηλεκτρονικό μέσο και υπό το πρίσμα αυτό, θα πρέπει να αναμένονται νέα μέτρα νομιμοποίησης των παρακολουθήσεων με διεθνή εφαρμογή.
ΣΤΟΧΟΣ Η ΕΛΛΑΔΑ!
Εκπληξη προκάλεσε η πληροφορία ότι οι Αμερικανοί παρακολουθούν και ελληνικές διπλωματικές αρχές. Η έκπληξη οφείλεται στην λιτότητα της πληροφορίας , γιατί όλοι οι Ελληνες υποπτεύονται ότι παρακολουθούν τους πάντες και όχι μόνο διπλωμάτες. Αλλωστε οι σαφείς υπαινιγμοί της κυβέρνησης Καραμανλή μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου των παρακολουθήσεων στη χώρα μας, είναι γνωστοί και καταγεγραμένοι. Αλλά και αμερικανοί πράκτορες είχαν συλληφθεί για παρακολουθήσεις Ελλήνων πολιτών και είχαν αφεθεί ελεύθεροι λόγω διπλωματικής ασυλίας.
Για την ιστορία όμως, το υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε την ενδεδειγμένη υπηρεσιακά ανακοίνωση.Οτι δηλαδή , η ελληνική κυβέρνηση «αδυνατεί να κατανοήσει πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας σχετικά με παρακολουθήσεις, μεταξύ άλλων, και ελληνικών διπλωματικών αποστολών από Υπηρεσίες φίλης και συμμαχικής χώρας». Το ΥΠΕΞ, σημειώνει η ανακοίνωση, διαβεβαιώνει ότι το περιεχόμενο των εν λόγω δημοσιογραφικών αναφορών, η διερεύνηση των οποίων έχει ήδη ξεκινήσει από τις αρμόδιες ελληνικές Υπηρεσίες, θα εξετασθεί με προσοχή και οτι «εξυπακούεται ότι, αναλόγως θα ζητηθούν και οι αναγκαίες διευκρινίσεις».
Αν η ελληνική κυβέρνηση ήθελε να ζητήσει τις «αναγκαίες διευκρινίσεις» θα έπρεπε ήδη να έχει κληθεί στο υπουργείο ο Αμερικανός πρέσβης για να του ζητηθούν αυτές οι εξηγήσεις και να του γίνει διάβημα ή να προβεί και σε μιά πιό δυναμική κίνηση, να απελάσει, έστω για τα μάτια του κόσμου, κάποιον από το προσωπικό της πρεσβείας.
Αλλά αυτά αφορούν κράτη που έχουν αυτοσεβασμό και όχι προτεκτοράτα...
Τετάρτη 3 Ιουλίου 2013


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου