Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2014

Έλεγχος των σπόρων



Με αφορμή την προγραμματισμένη ψήφιση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο της νομοθεσίας για την εμπορία των σπόρων, την υγεία των ζώων και των φυτών και τους επίσημους ελέγχους για την παραγωγή τροφίμων, πραγματοποιήθηκαν συγκεντρώσεις τη Δευτέρα 20 Γενάρη στις Βρυξέλλες και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Την ίδια μέρα είχε καλεστεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα από κάποιες ομάδες που βρίσκονται σε συντονισμό με την καμπάνια ενάντια στην επιχειρούμενη μεταρρύθμιση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας σχετικά με το εμπόριο των σπόρων. 
Ανεξάρτητα από την εμβέλεια αυτών των κινήσεων και των συγκεντρώσεων, αλλά και το πλαίσιο των αιτημάτων που προβάλλουν, που χωράει πολλή συζήτηση, το πρόβλημα είναι υπαρκτό.
Επιχειρείται, σύμφωνα με το νέο νόμο, να επιβληθεί απόλυτος έλεγχος στους σπόρους που χρησιμοποιούνται για αναπαραγωγή δένδρων και κηπευτικών και θεωρούνται παράνομοι όσοι δεν έχουν εγκριθεί από τον οργανισμό φυτικών ποικιλιών της Ε.Ε. Βέβαια, απ’ ότι γράφτηκε στον τύπο, το αρχικό σχέδιο νόμου τροποποιήθηκε και απ’ ότι φαίνεται, αφήνει κάποια περιθώρια νομιμότητας στη διανομή και διακίνηση σπόρων στις περιοχές καταγωγής τους, εφ’ όσον αποδειχθεί(!) η σπουδαιότητα κάποιας συγκεκριμένης ποικιλίας.
Χωρίς να μπούμε σε λεπτομέρειες, είναι εύκολο, νομίζουμε, να καταλάβει ο καθένας το πού αποσκοπεί αυτή η μεταρρύθμιση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Το σίγουρο είναι ότι δεν τους απασχολούν οι πραγματικές διατροφικές ανάγκες των λαών, η εξασφάλιση τροφής και μάλιστα υγιεινής, η προστασία του περιβάλλοντος, η διατήρηση της βιοποικιλότητας. Τίποτα από τα παραπάνω δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο μπροστά στην εξυπηρέτηση της κερδοσκοπικής μανίας του ιμπεριαλιστικού κεφαλαίου.
Είναι τεράστια η περιβαλλοντική καταστροφή που έχει γίνει σ’ ολόκληρο τον πλανήτη και συνεχίζεται αμείωτη με αποτέλεσμα να απειλείται πραγματικά η ζωή όλων μας. 
Τι σχέση μπορεί να έχει η υγιεινή διατροφή με τη σαπίλα της βιομηχανοποιημένης παραγωγής προϊόντων που μας ταΐζουν οι μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες τροφίμων; Πόσο ευαίσθητοι μπορεί να είναι όλοι αυτοί όταν πραγματικά υπάρχουν εκατομμύρια άνθρωποι χωρίς τροφή (το ζούμε και στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια), την ίδια ώρα που τα προϊόντα μπορούν να σαπίζουν αδιάθετα ή να καταστρέφονται; Πόσο ψεύτικο είναι το ενδιαφέρον τους για την προστασία των καταναλωτών όταν την ίδια στιγμή στο τραπέζι μας και χωρίς τη θέληση μας βρίσκονται τα μεταλλαγμένα σε πάρα πολλά τρόφιμα; Αλήθεια, τι σχέση μπορεί να έχουν τα μεταλλαγμένα προϊόντα με τις σύγχρονες διατροφικές ανάγκες της ανθρωπότητας;
Είναι εύκολο να καταλάβει ο καθένας μας, ότι η νέα μεταρρύθμιση που επιχειρεί να επιβάλλει η ΕΕ δεν έχει άλλο στόχο παρά να εξυπηρετήσει τις μεγάλες βιομηχανίες σπόρων και τις πολυεθνικές εταιρείες τροφίμων. Την κυριαρχία τους στην ευρωπαϊκή αγορά, την ισχυροποίησή τους απέναντι στους ανταγωνιστές τους. Σήμερα, οι δέκα μεγαλύτερες εταιρείες κυριαρχούν στα τρία τέταρτα της παγκόσμιας αγοράς σπόρων ενώ περισσότερο από το μισό της παγκόσμιας αγοράς προέρχεται από τη χημική βιομηχανία. Τα μεγαθήρια που ονομάζονται Syngenta, Dow, Monsanto, KWS επιδιώκουν ακόμα μεγαλύτερο έλεγχο της αγοράς σπόρων.
Ο έλεγχος της αγοράς σπόρων από τις πολυεθνικές δεν είναι κάτι το καινούριο. Κάτι τέτοιο, με έναν τρόπο, προωθείται εδώ και μισό αιώνα. Γιατί όλες σχεδόν οι σύγχρονες ποικιλίες που καλλιεργούνται είναι πνευματικές ιδιοκτησίες κάποιων πολυεθνικών εταιρειών, οι οποίες τις μονοπωλούν και τις εκμεταλλεύονται. Απ’ αυτές τις ποικιλίες είναι απόλυτα εξαρτημένοι οι καλλιεργητές λόγω των απαιτήσεων της αγοράς, των αλυσίδων super market και των προτύπων που έχουν επιβάλει. Η αναπαραγωγή σπόρων από τον παραγωγό έχει τελειώσει. Η ποικιλομορφία των καλλιεργειών έχει ήδη σε μεγάλο βαθμό εξαφανιστεί από την αγορά. Οι ιμπεριαλιστές της ΕΕ δεν νομοθετούν λανθασμένα, όπως νομίζουν ορισμένοι που τρέχουν και διατυπώνουν προτάσεις «για να τους διορθώσουν». Διότι δεν τους ενδιαφέρει η διατροφική ασφάλεια των πολιτών της ΕΕ, η υγεία της φύσης, η αγροτική βιοποικιλότητα, η επιβάρυνση του περιβάλλοντος. Νομοθετούσαν και νομοθετούν σύμφωνα με τα συμφέροντα τους. Γι’ αυτό θα πρέπει να τους αντιπαλέψουμε χωρίς αυταπάτες για το ρόλο τους.

Υ.Γ. Την Τετάρτη 22-01-2014, γράφτηκε στις ιστοσελίδες των μελισσοκόμων, ότι η Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου απέρριψε την τροπολογία για υποχρεωτική σήμανση γενετικά τροποποιημένης γύρης στο μέλι. Αυτή την απόφαση στήριξε και η ελληνική κυβέρνηση.


πηγή: Προλεταριακή Σημαία
  

http://gregordergrieche.blogspot.gr/2014/02/blog-post_1224.html#more

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου