Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2015

Ήττα της ΝΕΣΤΛΕ: Ιθαγενείς διαδηλωτές μπλοκάρουν την εμπορευματοποίηση του νερού, στο Όρεγκον, ΗΠΑ

Nestle-water-protest-MAIN
Έπειτα από ένα χρόνο προσπάθειας να ξεπεραστεί η δημόσια κατακραυγή και οι πολυάριθμες αγωγές για την συνέχιση της άντλησης νερού από την κτυπημένη από την ξηρασία Καλιφόρνια, η Nestle έχει θέσει ως στόχο της το γειτονικό Όρεγκον ως μια νέα πηγή μετατροπής του δημόσιου νερού σε επικερδές εμπόρευμα για τις εταιρείες και τους μετόχους.

Αλλά προτού ξεκινήσουν την κατασκευή νέας μονάδας εμφιάλωσης  νερού «Arrowhead», ο κυβερνήτης Κέιτ Μπράουν απέστειλε επιστολή προς το Τμήμα Ιχθύων και Άγριας Ζωής του Όρεγκον με την οποία ζητά να μη κάνει δεκτό το αίτημα για μεταφορά των δικαιωμάτων του νερού που θα επέτρεπε στη Nestle να αρχίσει τις εργασίες της στο Cascade Locs του Όρεγκον.
Αντ “αυτού, ο κυβερνήτης ζήτησε να υποβάλουν αίτηση για την ανταλλαγή των δικαιωμάτων νερού, κάτι που επιτρέπει μια δημόσια διαδικασία αναθεώρησης. Η απόφαση αυτή συμπίπτει με τις συνεχιζόμενες διαδηλώσεις φυλών που ασχολούνται με την αλιεία και των τοπικών διαδηλωτών που αγωνίζονται για την προστασία από την εξάντληση του νερού σε όλη την πολιτεία.
Το μέλος του Συμβουλίου των φυλών του Palm Spring, Κάρλος Σμιθ, είπε ότι «το Συμβούλιο των Φυλών ψήφισε ομόφωνα να στείλει επιστολή στον κυβερνήτη Kate Brown και στο δήμο του Cascade Locks με την οποία δηλώνει αντίθετο προς την αντιπρόταση για ανταλλαγή δικαιωμάτων για το νερό. Στην επιστολή επεσήμαναν επίσης ότι η Φυλή δεν συμμετείχε στην αρχική διαδικασία αναθεώρησης και ότι βλέπουν την αντιπρόταση της Πολιτείας για ανταλλαγή ως απειλή σε μια πηγή νερού ιερού για τους ανθρώπους τους.
Περιβαλλοντικές ομάδες και ομάδες καταναλωτών αντιτάσσονται στη μεταβίβαση δικαιωμάτων νερού και ανησυχούν ότι η Nestle δεν θα πληρώνει αρκετά για το νερό λαβαίνοντας υπόψη τη δημοσιότητα των συμβολαίων τους στην Καλιφόρνια που έχουν αφήσει ολόκληρες πόλεις χωρίς χρήματα και νερό.
Μέσα στο τρέχον έτος, αναφέρθηκε ότι η Nestle συνέχισε να παίρνει και να εξάγει νερό από το San Bernardino, Εθνικό Δρυμό, για περισσότερα από 27 χρόνια βάσει μιας ληγμένης άδειας. Επιπλέον, δεν υπάρχει καμία εποπτεία ή αναφορά του πόσο νερό η Nestle συνεχίζει να μεταφέρει σε ιδιωτικά εργοστάσια εμφιάλωσης νερού σε όλη την Καλιφόρνια, ούτε έχουν προβεί σε οποιεσδήποτε μελέτες για το πώς η μεταφερόμενη ποσότητα έχει επηρεάσει το Εθνικό Δρυμό.
«Πέρα από την ξηρασία τώρα που έχει περιέλθει στην αντίληψή μου ότι η άδεια της Nestlé έχει λήξει εδώ και πολύ καιρό,… το θέμα για μας έχει μπει σε απόλυτη προτεραιότητα , » δήλωσε ο Επόπτης του Εθνικού Δρυμού San Bernardino, Jody Noiron στο The Desert Sun
Μετά από την έκθεση αυτή, τρεις περιβαλλοντικές οργανώσεις, κατέθεσαν αγωγή σε ομοσπονδιακό δικαστήριο στην Καλιφόρνια εναντίον της Δασικής Υπηρεσίας των Ηνωμένων Πολιτειών με την οποί ζητούν να σταματήσει η Nestle να παίρνει δεκάδες εκατομμύρια γαλόνια νερού από τον Εθνικό Δρυμό Σαν Μπερναρντίνο κάθε χρόνο.
Η αγωγή εγείρει το θέμα της μη αδειοδοτημένης απόληψης νερού καθώς και του σοβαρότερου ζητήματος, της εταιρικής ιδιοκτησίας του νερού που πολλοί θεωρούν ότι είναι ένα δημόσιο αγαθό.
Εν τω μεταξύ, στο Όρεγκον, το γραφείο του κυβερνήτη Μπράουν, λέει ότι μια δημόσια διαδικασία αναθεώρησης θα επιτρέψει μια πολύ αναγκαία αλλαγή των κανονισμών υπό το φως των περιβαλλοντικών αλλαγών στην περιοχή, όπως της μείωσης των χιονοπτώσεων στα βουνά, της επίμονης ξηρασίας και των υψηλών θερμοκρασιών σε ολόκληρη την πολιτεία.
Πηγή: uncut.com
Αναδημοσίευση από sekes-eydap.gr
Μετάφραση: Κίνηση Πολιτών
Πηλίου και Βόλου για το Νερό

http://www.ergasianet.gr/menu-diethni/menu_diethni_kosmos/17459-meta141115-17459

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου