Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου 2018

Ινδία: Αγανάκτηση και μαζικές διαμαρτυρίες για τις μαζικές συλλήψεις αγωνιστών της επαναστατικής αριστεράς



Χιλιάδες συμμετέχουν στο #MeTooUrbanNaxal 

Πληθαίνουν κάθε ημέρα οι αντιδράσεις και οι κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας για την αστυνομική επιχείρηση των ινδικών αρχών ενάντια σε επιφανείς προσωπικότητες (διανοούμενους, λογοτέχνες, δημοσιογράφους και ηγετικά στελέχη μαζικών κοινωνικών οργανώσεων) της επαναστατικής αριστεράς στην Ινδία. Με επιχείρηση που σχεδιάστηκε προφανώς κατ΄ εντολή της κεντρικής κυβέρνησης και εκτελέστηκε από τις αστυνομικές αρχές της πόλης Πούνε της πολιτείας της Μαχαράστρα, συνελήφθησαν την Τρίτη 28 Αυγούστου πέντε πολλοί γνωστοί αγωνιστές σε διαφορετικές πόλεις της Ινδίας.

Ο εβδομηνταοχτάχρονος ποιητής Βαραβάρα Ράο στην Χαϊντεραμπάντ, επικεφαλής της Ένωσης Επαναστατών Συγγραφέων, μια από τις πιο γνωστές προσωπικότητες της ινδικής επαναστατικής αριστεράς και του κινήματος ανεξαρτησίας της Τελεγκάνα με ιστορία συνεχών διώξεων. Ο Ράο για δύο φορές έγινε αποδεκτός ως μεσολαβητής ανάμεσα στους ναξαλίτες αντάρτες και τις ινδικές αρχές του Άντρα Πραντές σε δύο γύρους αποτυχημένων συνομιλιών στο παρελθόν. Τα ποιήματα του Ράο στην γλώσσα Τελούγκου έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες της Ινδίας και στα αγγλικά. Στο Μουμπάι συνελήφθησαν ο Αρούν Φερέιρα και ο Βέρνον Γκονζάλες. Ο πρώτος παλιότερα έμεινε κρατούμενος στις φυλακές για πέντε χρόνια με την κατηγορία πως είχε σχέση με το παράνομο ΚΚ Ινδίας(Μαοϊκό). Δικάστηκε και απαλλάχθηκε και έκτοτε δημοσιογραφεί και γράφει βιβλία. Ο δεύτερος έχει και αυτός ιστορικό διώξεων και είναι γνωστός αγωνιστής των κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων. Ο δημοσιογράφος και ερευνητής Γκόταμ Νάβλακα συνελήφθη στο Δελχί. (μεταφρασμένο παλιότερο κείμενο του Γκόταμ Νάβλακα υπάρχει στην βιβλιοθήκη μας εδώ: ΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΝΥΧΤΕΣ ΣΤΗ ΚΑΡΔΙΑ ΤΗΣ ΕΞΕΓΕΡΣΗΣ). Τέλος η Sudha Bhardwaj, δικηγόρος και επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Δελχί είναι αγωνίστρια για τα πολιτικά δικαιώματα. Οι συλληφθέντες τέθηκαν σε κατ’ οίκο περιορισμό μέχρι τις 6 Σεπτεμβρίου. 

Οι πέντε κατηγορούνται πως συμμετείχαν στην οργάνωση συνωμοσίας για την δολοφονία του Ινδού πρωθυπουργού Μόντι μαζί με άλλους πέντε αγωνιστές που συνελήφθησαν τον περασμένο Ιούνιο και κρατούνται από τότε. Αυτοί είναι οι Surendra Gadling, Rona Wilson, Sudhir Dhawale, Shoma Sen και Mahesh Raut-Maharashtra. Στην πραγματικότητα πρόκειται για μια κακοστημένη σκευωρία, απάντηση των ινδικών αρχών καταστολής στο αναπτυσσόμενο διεκδικητικό κίνημα των Νταλίτ για κοινωνικά δικαιώματα και στα γεγονότα στις 31 Δεκεμβρίου 2017 στο χωριό Koregeon-Bhima. Εκεί η αστυνομία και οι ινδουιστές φασίστες επιτέθηκαν σε μια μεγάλη συγκέντρωση - μνήμης των Νταλίτ. Η ινδική κυβέρνηση μέσω αυτής της υπόθεσης συνδέει το κίνημα των Νταλίτ με τους Ναξαλίτες αντάρτες και τους συλληφθέντες τους θεωρεί στελέχη των Μαοϊκών στις πόλεις.


Στο πανεθνικό και διεθνές κίνημα που μεγαλώνει όσο γίνονται γνωστές οι συλλήψεις και οι διώξεις προστέθηκε η βραβευμένη Ινδή συγγραφέας Αρουντάτι Ρόι με την παρουσία της σε κοινή συνέντευξη τύπου που οργανώθηκε στο Δελχί. Η Ρόι δήλωσε πως υποστηρίζει το χάσταγκ #MeTooUrbanNaxal, στο οποίο σε ένδειξη αλληλεγγύης χιλιάδες υποστηρικτές των συλληφθέντων δηλώνουν και αυτοί πως είναι Ναξαλίτες των πόλεων. Διαμαρτυρίες αναφέρθηκαν πως έγιναν ήδη στο Λονδίνο και αλλού. 

ΔΕΙΤΕ στιγμιότυπα από την συνέντευξη τύπου, www.youtube.com/watch?v=QXRNnL-EFcQ σε επεξεργασία και υποτιτλισμό του ινδικού Outlook 

Δ.Π.








https://antigeitonies.blogspot.com/2018/09/blog-post.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου