Παρασκευή 10 Ιουλίου 2020

ΗΠΑ: Απεργία σε δεκάδες πόλεις στις 20 Ιουλίου

ηπα

Απεργία για τις 20 Ιουλίου σε τουλάχιστον 25 μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ διοργανώνουν συνδικάτα από τους κλάδους της εκπαίδευσης, της αγροτικής παραγωγής, των υπηρεσιών, των μεταφορών κ.λπ., ως συνέχεια των αντιρατσιστικών διαδηλώσεων.
Όπως αναφέρεται σε αμερικανικά ΜΜΕ, στη διοργάνωση 24ωρης απεργίας συμμετέχουν περίπου 150 οργανώσεις και συνδικάτα που στηρίζουν το κίνημα «Οι Ζωές των Μαύρων Έχουν Σημασία» (Black Lives Matter – ή BLM).

Μεταξύ αυτών αναφέρονται το αμερικανο-καναδικό συνδικάτο International Brotherhood of Teamsters (IBT), η Αμερικανική Ομοσπονδία Δασκάλων (AMF), συνδικάτα εργατών γης, οργανώσεις όπως το «Κέντρο για τη Λαϊκή Δημοκρατία» και η Εθνική Συμμαχία Οικιακών Βοηθών. Τα αιτήματα που διεκδικούνται ποικίλλουν.
Δεν αφορούν μόνο την καταπολέμηση των ρατσιστικών διακρίσεων, αλλά και αύξηση μισθών, προσιτή ιατροφαρμακευτική κάλυψη για όλους, ενίσχυση των μέτρων προστασίας εργατών που δουλεύουν σε συνθήκες πανδημίας, θέσπιση άδειας ασθενείας μετ’ αποδοχών κ.ο.κ.
Όσοι δεν μπορούν να απεργήσουν όλη τη μέρα προτείνεται να κάνουν οκτάλεπτη στάση εργασίας, όσο δηλαδή ψυχορραγούσε ο Αφροαμερικανός Τζορτζ Φλόιντ, που πατήθηκε στο λαιμό  από τέσσερις λευκούς αστυνομικούς στη Μινεάπολις στις 25 Μάη, προκαλώντας έκτοτε θύελλα λαϊκών αντιδράσεων σε δεκάδες πόλεις των ΗΠΑ.
Νωρίτερα, δόθηκε στη δημοσιότητα νέο ηχητικό υλικό από τη σύλληψη και τη δολοφονία του Φλόιντ, όπου ο άτυχος Αφροαμερικανός ακούγεται να φωνάζει 12 φορές «Μαμά», συνεχίζοντας: «Δεν το πιστεύω αυτό… Μαμά, σ’ αγαπάω. Σ’ αγαπάω. Πες στα παιδιά μου ότι τα αγαπάω. Είμαι νεκρός».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου