Εργαζόμενοι της Huawei Technologies Co, συνεργάζονται με τις κινεζικές ένοπλες δυνάμεις σε ερευνητικά προγράμματα. Η είδηση αυτή, σύμφωνα και με δημοσίευμα του Bloomberg, αποδεικνύει ότι οι σχέσεις της εταιρείας με τις ένοπλες δυνάμεις του κινεζικού κράτους είναι πολύ σοβαρότερες από αυτές, που παραδέχεται η ίδια η Huawei, αφού την τελευταία δεκαετία εργαζόμενοί της συνεργάστηκαν με στελέχη από διάφορους κλάδους των κινεζικών ενόπλων δυνάμεων σε τουλάχιστον 10 ερευνητικά προγράμματα διαφόρων ειδών, από τεχνητή νοημοσύνη μέχρι ασύρματες επικοινωνίες.
Μεταξύ αυτών μάλιστα, πάντα σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, περιλαμβάνεται μια συνεργασία με τον ερευνητικό κλάδο της Κεντρικής Στρατιωτικής Επιτροπής, δηλαδή τον ανώτατο φορέα των ενόπλων δυνάμεων με στόχο την εξαγωγή και ταυτοποίηση συναισθημάτων σε σχόλια μέσω βίντεο, καθώς και μια πρωτοβουλία σε συνεργασία με το Εθνικό Πανεπιστήμιο Αμυντικής Τεχνολογίας για τη διερεύνηση τρόπων συλλογής και ανάλυσης δορυφορικών εικόνων και γεωγραφικών συντεταγμένων.
Το Bloomberg, όπως εξηγεί το δημοσίευμα, βρήκε τα άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά και online βάσεις δεδομένων για έρευνες, που χρησιμοποιούνται κυρίως από Κινέζους ακαδημαϊκούς και ειδικούς της βιομηχανίας, ενώ οι συντελεστές τους παρουσιάζονταν ως εργαζόμενοι της εταιρείας, το όνομα της οποίας εμφανιζόταν στα επιστημονικά άρθρα.
«Η Huawei δεν έχει γνώση περί εργαζομένων που έχουν δημοσιεύσει ερευνητικά papers σε ατομικό επίπεδο», είπε ο Γκλεν Σλος, εκπρόσωπος της εταιρείας, σε μήνυμά του στο Bloomberg, προσθέτοντας ότι «η Huawei δεν έχει συνεργασία ή συνεργασίες έρευνας και ανάπτυξης με θεσμούς που είναι προσκείμενοι στον κινεζικό στρατό[…] η Huawei μόνο αναπτύσσει και παράγει προϊόντα επικοινωνίας, που τηρούν τα πολιτικά στάνταρ ανά τον κόσμο, και δεν προσαρμόζει προϊόντα έρευνας και ανάπτυξης για τον στρατό», ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις άλλων στελεχών της εταιρείας, που βρίσκεται στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης ΗΠΑ- Κίνας.
Θα θυμίσουμε ότι τον περασμένο Γενάρη συνελήφθησαν στην Πολωνία ο υπεύθυνος πωλήσεων της Huawei σε πελάτες του δημοσίου στην Πολωνία, καθώς και Πολωνός υπήκοος και πρώην υψηλόβαθμος κρατικός αξιωματούχος που εργαζόταν στην εταιρεία κινητής τηλεφωνίας Orange Polska με την κατηγορία της κατασκοπείας, ενώ επίσης στις αρχές Δεκεμβρίου το 2018 η Μενγκ Γουανγκζού, γενική οικονομική διευθύντρια της Huawei, είχε συλληφθεί στον Καναδά ως ύποπτη ότι εξαπάτησε τράπεζες, ώστε χωρίς τη θέλησή τους να κάνουν εκκαθάριση συναλλαγών με το Ιράν.
Μ’ άλλα λόγια ο κολοσσός υψηλής τεχνολογίας της Huawei θεωρείται απειλή για τη Δύση και εν μέσω αδυσώπητου εμπορικού πολέμου οι ΗΠΑ πιέζουν την Ευρωπαϊκή Ένωση να πάρει ανάλογα μέτρα με την απειλή ότι το Πεκίνο μέσω του εξοπλισμού της Huawei κατασκοπεύει εταιρείες, κυβερνήσεις και άτομα.
Βέβαια στο σπίτι του κρεμασμένου δεν θα έπρεπε να μιλούν για σκοινί…
Όπως είναι γνωστό κατά την διάρκεια της δεκαετίας του 1960, η Ουάσιγκτον, άρχισε μια συνεργασία με το Λονδίνο, πάνω σε ένα παγκόσμιο σύστημα παρακολούθησης το οποίο έμεινε γνωστό ως Echelon. Πρόκειται για ένα σύστημα, όπως έχουμε ξαναγράψει, το οποίο αποτελείται από μια σειρά δορυφόρων, πύργων, κοριών σε οπτικές ίνες, σταθμούς με servers και backdoors σε προγράμματα ηλεκτρονικών υπολογιστών, σε όλο το μήκος του πλανήτη. Πολύ σύντομα το σύστημα αυτό επεκτάθηκε και συμμετέχουν ο Καναδάς, η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία. Αυτή η ομάδα χωρών είναι γνωστή στο χώρο των διεθνών σχέσεων, λόγω του συστήματος αυτού, με το κωδικό όνομα, Five Eyes, τα Πέντε Μάτια. Το Echelon, δημιουργήθηκε για να αντιμετωπίσει τη Σοβιετική Ένωση στα πλαίσια του λεγόμενου Ψυχρού Πολέμου, αλλά χρησιμοποιήθηκε και για την καταπολέμηση της «τρομοκρατίας».
Φυσικά το Echelon αυτή τη στιγμή παρ’ όλο που αποτελεί ένα βασικό «εργαλείο» παρακολούθησης δεν καλύπτει τις ανάγκες που έχουν προκύψει λόγω της έκρηξης των νέων τεχνολογιών.
Με λίγα λόγια σήμερα τα σύγχρονα δίκτυα τηλεπικοινωνιών και ιντερνέτ, έχουν κεντρικά σημεία ανταλλαγής όπου έρχονται οι πληροφορίες από όλο τον κόσμο και διαχέονται παντού και φυσικά όποιος ελέγχει τα κέντρα έχει στη διάθεσή του όλες τις πληροφορίες. Έτσι η στόχευση είτε των ΗΠΑ είτε του κινεζικού κράτους είναι αυτονόητη από την στιγμή που έρχεται στο προσκήνιο η Πέμπτη γενιά στο χώρο της κινητής τηλεφωνίας, το αποκαλούμενο 5G, το οποίο εξαφανίζει το διαχωρισμό μεταξύ περιφερειακών και κεντρικών συστημάτων.
Οι διαστάσεις αυτού του παγκόσμιου πολέμου για τον έλεγχο και την ολοκληρωτική παρακολούθηση του πληθυσμού ολόκληρου του πλανήτη είναι πράγματι ακόμη και τώρα ανυπολόγιστες. Και δυστυχώς ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι είτε στέκονται αδιάφοροι είτε ακόμη χειρότερα δίνουν οικειοθελώς τα πλέον προσωπικά τους στοιχεία.
Θα θυμίσουμε ακόμη ότι ο Όργουελ αμφιταλαντευόταν όσον αφορά τον τίτλο του έργου του «1984». Σκεπτόταν περισσότερο τον τίτλο «Ο τελευταίος άνθρωπος στην γη»…
Λ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου