Κυριακή 1 Απριλίου 2018

Παγκόσμιος μεγάλος αδελφός από τις ΗΠΑ



Στην προσπάθεια συλλογής όσο το δυνατόν περισσότερων πληροφοριών για τους αιτούντες για βίζα, η κυβέρνηση θα «ξεψαχνίζει» τη δραστηριότητα του υποψηφίου στα social media την τελευταία πενταετία, σύμφωνα με πρόταση που κατέθεσε την Παρασκευή το State Department.

Σύμφωνα με το Reuters, εάν η πρόταση εγκριθεί, όλοι οι αιτούντες θεώρησης της βίζα, θα πρέπει να συμπληρώνουν μία αίτηση με όλα τα ονόματα που χρησιμοποίησαν σε λογαριασμούς τους στα social media. Οι πληροφορίες αυτές θα χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο και την ταυτοποίηση των υποψηφίων για χορήγηση βίζα, ήτοι περισσότεροι από 14,7 εκατ. άνθρωποι ετησίως.
Η αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών εξέφρασε την ανησυχία της, λέγοντας ότι η κίνηση θα βάλει στην κατάψυξη την ελευθερία του λόγου και του συνεταιρίζεσθαι.
"Οι άνθρωποι θα πρέπει τώρα να αναρωτιούνται αν αυτό που λένε online θα παραποιηθεί ή θα παρεξηγηθεί από κυβερνητικό αξιωματούχο", δήλωσε σε δήλωσή του ο Hina Shamsi, διευθυντής του Εθνικού Σχεδίου Ασφάλειας της ACLU.
"Ανησυχούμε επίσης για το πώς η διοίκηση του Trump ορίζει τον αόριστο και υπερβολικά ευρύ όρο "τρομοκρατικές δραστηριότητες", διότι είναι εγγενώς πολιτικός και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να κάνει διακρίσεις εις βάρος των μεταναστών που δεν έχουν κάνει τίποτα κακό", ανέφερε.
"Υπάρχει πραγματικός κίνδυνος ο κοινωνικός έλεγχος των μέσων κοινωνικής δικτύωσης να στοχεύει άδικα τους μετανάστες και τους ταξιδιώτες από τις χώρες της πλειοψηφίας των Μουσουλμανικών χωρών για απαγόρευση βίζα που εισάγει διακρίσεις, χωρίς να κάνει τίποτα για την προστασία της εθνικής ασφάλειας".
Σύμφωνα με κανόνες που θεσπίστηκαν τον Μάιο του 2017, οι υπάλληλοι των προξενείων είχαν το δικαίωμα να ζητούν τέτοιου είδους πληροφορίες μόνο εάν διαπίστωσαν ότι «οι πληροφορίες αυτές απαιτούνται για την επιβεβαίωση της ταυτότητας ή τη διεξαγωγή αυστηρότερου ελέγχου».
Το State Department διευκρίνισε ότι τα αυστηρότερα αυτά κριτήρια θα ισχύουν μόνο για εκείνους που «υπάρχουν ενδείξεις για σχέσεις με την τρομοκρατία».
Η νέα πρόταση δημοσιεύτηκε την Παρασκευή και τίθεται σε δημόσια διαβούλευση για 60 ημέρες προτού εγκριθεί ή απορριφθεί από το Γραφείο Προϋπολογισμού.
Εάν εγκριθούν αυτά τα μέτρα οι αιτούντες άσυλο θα πρέπει επίσης να υποβάλουν αρχείο των τηλεφωνικών τους κλήσεων την τελευταία πενταετία, διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και ταξιδιωτικό ιστορικό. Θα ερωτηθούν εάν έχουν απελαθεί ή απομακρυνθεί από οποιαδήποτε χώρα και αν τα μέλη της οικογένειάς τους έχουν εμπλακεί σε τρομοκρατικές ενέργειες.
Η συνέχεια αυτού που ισχύει για όλους τους "υπόπτους" στις ΗΠΑ επεκτείνεται πλέον και σε όσους επιθυμούν να επισκεφθούν απλώς τη χώρα. Οι αιτούντες για άσυλο θα ξεσκαρτάρονται σε τέτοιο βαθμό που μόνο οι συνεργάτες και πράκτορες τους θα τυγχάνουν ασύλου. Αύριο, μεθαύριο, και χωρίς να ρωτήσουν κανένα, σαν παγκόσμιοι σερίφηδες, θα παίρνουν όποιο μέτρο καταστολής θέλουν ενάντια σε οποιονδήποτε θεωρούν ότι όχι απλά τις υπονομεύει αλλά απλά τις κάνει κριτική.
Κάθε συνεργάτης της κυβέρνησης των ΗΠΑ και ειδικότερα κάθε κυβέρνηση που βάζει πλάτη για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του αμερικανικού ιμπεριαλισμού ποδοπατά τα δικαιώματα των πολιτών όλου του κόσμου.
Επιμέλεια: Νίκος Πυλιώτης

ΠΗΓΗ: Reutersreader.gr

https://eforipediada.blogspot.gr/2018/04/megalosadelfos.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου