Ο ιδρυτής των WikiLeaks, Τζουλιαν Ασάνζ, απηύθυνε κάλεσμα μιλώντας στο Συνέδριο Χαώδους Επικοινωνίας στο Αμβούργο της Γερμανίας - ένα μεγάλο συνέδριο τεχνικών υπολογιστών. Το κάλεσμα ζητούσε την ένωση δυνάμεων απέναντι στις προσπάθειες των κυβερνήσεων να παρεισφρύσουν στην ιδιωτικότητα και την ελευθερία του διαδικτύου.
«Ήρθε η ώρα να κατανοήσουμε ότι - εμείς οι εργάτες της τεχνολογίας - είμαστε μια τάξη η οποία μέσα στην ιστορία έθεσε τα θεμέλια για την οικονομία του 20ου αιώνα. Πλέον με την διασύνδεση και την επικοινωνία έχουμε ακόμη περισσότερες δυνατότητες», είπε ο Ασάνζ απευθυνόμενους στους ειδικούς, ενώ εξήγησε ότι το παγκόσμιο σύστημα διαμορφώνεται πια από πολλά ατομικά μεμονωμένα συστήματα.
«Η δύναμη που μας δίνει αυτή διασύνδεση έχει τεράστιες διαφορές με την δύναμη που είχαν οι εργάτες της βιομηχανίας του περασμένου αιώνα», πρόσθεσε αναφέροντας ως παράδειγμα την συμβολή που είχαν τα WikiLeaks στις αποκαλύψεις του πρώην πράκτορα της αμερικανικής μυστικής υπηρεσίας NSA, Έντουαρντ Σνόουντεν.
«O Χέιντεν, ο πρώην επικεφαλής της CIA και της NSA, την τρέμει αυτή την δύναμη και προσπαθεί να στρατολογήσει αυτούς που την κατέχουν. Επίσης ζητούσε η στρατολόγηση να γίνει την ώρα που το σύστημά τους "θα προστατεύεται από τους υπόλοιπους ρομαντικούς που είναι αφοσιωμένοι στην διαφάνεια". Και αυτοί είμαστε εμείς, σωστά;»
Ο Άσανζ διευκρίνησε ότι δεν προσπαθεί να εμποδίσει κανέναν να καταταχθεί στην CIA. Αντιθέτως, εξήγησε ότι τους προτρέπει να το κάνουν. «Μπείτε στο γήπεδο και φέρτε την μπάλα έξω - με την κατανόηση, την παράνοια, που όλες αυτοί οι οργανισμοί θα δεχθούν την εισβολή της γενιάς μας και της ιδεολογίας της που είναι διάχυτη στο διαδίκτυο», είπε και συμπλήρωσε: «Και κάθε νέος θα εκπαιδευτεί στο διαδίκτυο. Και δεν θα υπάρξει ούτε ένας που δεν θα εκτεθεί σε αυτή την ιδεολογία της διαφάνειας και της κατανόησης ότι πρέπει το διαδίκτυο, που γνωρίσαμε, να παραμείνει ελεύθερο. Να παραμείνει ο ίδιος ελεύθερος - η τελευταία ελεύθερη γενιά».
«Το διαδίκτυο και η όσμωση των κυβερνητικών συστημάτων είναι τέτοια που σε μια δεκαετία κανείς μας δεν θα μπορεί να της ξεφύγει. Όλοι θα είμαστε μέσα στο σύστημά τους είτε μας αρέσει είτε όχι. Αυτό που μπορούμε να έχουμε κάνει μέχρι τότε, είναι να διαμορφώσουμε το σύστημα έτσι όπως θα θέλαμε να είναι ώστε να αποτελέσουμε μέρος του», πρόσθεσε και κατέληξε ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ελεύθερης παιδείας και της αναγνώρισης από την παγκόσμια κοινότητα ότι το σύστημα είναι κομμάτι της και χρησιμοποιεί την δύναμή της. «Όταν το κατανοήσει αυτό θα πρέπει να λάβει ουσιώδεις δράσεις ώστε να φτιάξει την κοινωνία στην οποία θα ήθελε να ζει, και όχι μια διαολεμένη δυστοπία».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου