Παναγιώτης Παπαϊωάννου
Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών (FCC) των ΗΠΑ, ύστερα από πιέσεις της κυβέρνησης Τραμπ, καλείται να καταργήσει μία έννοια που οι περισσότεροι χρήστες του Internet αγνοούν: Την Ουδετερότητα Διαδικτύου (Net Neutrality). Αν ισχύσει αυτό, τότε ο τρόπος που χρησιμοποιούμε το Internet καθημερινά θα μπορούσε να αλλάξει άρδην.
Η Ουδετερότητα του Διαδικτύου είναι η αρχή σύμφωνα με την οποία οι πάροχοι υπηρεσιών διαδικτύου οι κυβερνήσεις πρέπει να αντιμετωπίζουν ισότιμα το σύνολο των δεδομένων στο Διαδίκτυο και να μην εισάγουν διακρίσεις ή να χρεώνουν διαφορετικά ανάλογα με τον χρήστη, το περιεχόμενο, τον ιστότοπο, την πλατφόρμα, την εφαρμογή, το είδος του συνδεδεμένου εξοπλισμού ή τη μέθοδο επικοινωνίας. Από μία πρώτη ανάγνωση και μόνο του ορισμού αυτού στην Wikipedia, αντιλαμβάνεται κανείς ότι μεγάλοι κερδισμένοι από μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν οι πάροχοι υπηρεσιών και μεγάλοι χαμένοι οι χρήστες.
Η Ουδετερότητα στο Διαδίκτυο περιλαμβάνει τρεις θεμελιώδεις άξονες: Πρώτον, όλα τα σημεία του διαδικτύου είναι δυνατό να συνδέονται με όλα τα υπόλοιπα. Δεύτερον, όλοι οι πάροχοι οφείλουν να προσφέρουν όσο το δυνατόν καλύτερης ποιότητας υπηρεσίες για την επικοινωνία και μεταφορά δεδομένων από σημείο σε σημείο. Τρίτον, σε θέματα καινοτομίας δεν μπορεί να υπάρχει κανενός είδους παρακώλυση από κανέναν, άτομο ή φορέα.
Οι άξονες αυτοί δεν εγγυώνται απλώς την τεχνολογική εξέλιξη του μέσου, αλλά περιφρουρούν τις βασικές αξίες του: τη Δημοκρατία, την Ελευθερία και την Επικοινωνία.
Οι ενδιαφερόμενες εταιρείες, έχουν ήδη δείξει τις προθέσεις τους για το πως αντιλαμβάνονται μία "νέα τάξη πραγμάτων" στο Διαδίκτυο, με κινήσεις που έχουν γίνει σε ανύποπτο χρόνο κατά τα τελευταία χρόνια.
Ακολουθούν δέκα παραδείγματα με τις αλλαγές με τις οποίες θα μπορούσαμε να βρεθούμε αντιμέτωποι τα επόμενα χρόνια, αν τελικά καταργηθεί η Ουδετερότητα του Διαδικτύου.
10. Ξεχάστε τις υπηρεσίες ελεύθερης επικοινωνίας όπως το Skype
Το Skype αποτέλεσε άμα τη εμφανίσει του "κόκκινο πανί' για τις εταιρείες του χώρου. Η AT&T είχε φτάσει μέχρι το σημείο να ζητήσει από την Apple το πλήρη αποκλεισμό της υπηρεσίας από τα iPhone, αίτημα που κατέθεσαν και άλλες εταιρείες και μάλιστα όχι μόνο για το Skype αλλά και για όλες τις παρεμφερείς υπηρεσίες.
9. Το Netflix θα... "σέρνεται"
Οι τηλεπικοινωνιακοί κολοσσοί στην πλειοψηφία τους διαθέτουν πλέον δικές τους τηλεοπτικές υπηρεσίες. Ήδη στο πρόσφατο παρελθόν μεγάλα ονόματα της αγοράς στις ΗΠΑ, δίχως να εμποδίζουν την παρακολούθηση περιεχομένου βίντεο από υπηρεσίες όπως το "Neftlix", καθιστούσαν... βασανιστική την παρακολούθησή τους με εξαιρετικά αργές ταχύτητες. Και αυτό, αν καταργηθεί η Ουδετερότητα Διαδικτύου, θα γίνει καθεστώς.
8. "Αντίο" στον online... συνδικαλισμό
Στην περίπτωση που οι πάροχοι αποκτήσουν τη δικαιοδοσία να μπλοκάρουν όποιο site επιθυμούν, θα μπορούσαμε να οδηγηθούμε σε μια οργουελικού τύπου πραγματικότητα, στην οποία όποιος δεν είναι αρεστός, απλά δεν θα έχει φωνή. Και όμως έχει... ξανασυμβεί! Το 2005 στον Καναδά, πριν ψηφιστούν οι νόμοι για την Ουδετερότητα του Διαδικτύου, ο καναδικός πάροχος υπηρεσιών Internet, Telus, εν μέσω απεργίας "φίμωσε" την ιστοσελίδα των εργαζομένων και κάθε δυνατή πρόσβαση σε αυτόν και σε ιστοσελίδας που τον στήριζαν ή τον φιλοξενούσαν. Ο λόγος που έγινε αυτό; Πολύ απλά, γιατί δεν υπήρχε νομοθεσία που να το απαγορεύει...
7. Online Gaming με το "αζημίωτο"
Πριν ψηφιστεί η νομοθεσία για την Ουδετερότητα Διαδικτύου στη Βρετανία, η εταιρεία Plusnet αποφάσισε αυθαίρετα να χρεώνει επιπλέον τους χρήστες που ήθελαν να παίζουν online παιχνίδια. Τους ζητούσε μάλιστα να αγοράσουν premium σύνδεση προκειμένου να μπορούν με μία συνδρομή και να "σερφάρουν" στο Ιντερνετ και να "κατεβάζουν" βίντεο και να παίζουν παιχνίδια... Φυσικά, όποιος δεν επέλεγε την premium συνδρομή είχε βασανιστικά αρχές ταχύτητες σε οτιδήποτε άλλο ήθελε να κάνει.
6. Η χρήση VPN πληρώνεται
Σήμερα, η ιδέα και μόνο ότι υπήρξε περίοδος όπου δεν χρησιμοποιούσαμε τα Vitual Private Networks (VPN), τα περίφημα Εικονικά Ιδιωτικά Δίκτυα που καθιστούν εφικτή την ασφαλή χρήση κεντρικών δικτύων από απομακρυσμένους χρήστες, μοιάζει με αναφορά στην... προϊστορική εποχή. Κι όμως, το 2001, η Comcast υποχρέωσε τους χρήστες που εργάζονται από το σπίτι να πληρώνουν ακριβά πακέτα σύνδεσης προκειμένου να συνεχίσουν να απολαμβάνουν την "πολυτέλεια" του να δουλεύεις από το σπίτι.
5. Ο καθένας και το ηλεκτρονικό πορτοφόλι του
Το 2011 η Verizon βρήκε μια πολύ κακή συγκυρία για να παρουσιάσει ένα φιλόδοξο σχέδιο: Το ηλεκτρονικό πορτοφόλι. Μόνο που το ίδιο έπραξε εκείνη την περίοδο και η Google με την κυριαρχία της τελευταίας να είναι συντριπτική. Η Verizon έκανε τα πάντα για να μπλοκάρει το Google Wallet από τα κινητά τηλέφωνα των συνδρομητών της και χάρη σε μικρά "παραθυράκια" της νομοθεσίας αυτό ήταν καθ' όλα νόμιμο. Και αν καταργηθεί η Ουδετερότητα Διαδικτύου θα μπορούσε να εφαρμοσθεί κατά οποιασδήποτε εφαρμογής αντιβαίνει συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα.
4. BitTorrent σε... χίλια κομμάτια
Τα peer-to-peer προγράμματα όπως το BitTorrent αποτέλεσαν επί χρόνια κορυφαίο εχθρό των παρόχων. Η Comcast αντιμετώπισε δραστικά το πρόβλημα, κόβοντας τη σύνδεση σε οποιονδήποτε τολμούσε να τα χρησιμοποιήσει. Το πρόβλημα είναι ότι η εταιρεία το έκανε "κρυφά", με αποτέλεσμα αφού αποδείχθηκε τι έκανε, να το πληρώσει ακριβά. Ωστόσο επέμεινε στην απόφασή της, χαρακτηρίζοντας την "αναγκαία" απέναντι σε "παράνομες" υπηρεσίες αυτού του είδους. Ο καθένας καταλαβαίνει ποια θα είναι η εξέλιξη μόλις ανοίξουν οι ασκοί του Αιόλου.
3. Θα "σβήσουν" τα Wi-Fi Hot Spots από το χάρτη
Δωρεάν Ίντερνετ πάντα και παντού; Από μόνο του ακούγεται σαν ανέκδοτο. Όπως προείπαμε, οτιδήποτε μπορεί να κοστολογηθεί θα κοστολογείται. Προ ετών το προσπάθησε η Verizon αλλά την ξεπέρασαν οι εξελίξεις. Και την εμπόδιζε η νομοθεσία για την Ουδετερότητα του Διαδικτύου,
2. Θα κάνεις αναζητήσεις σε ό,τι... θέλουν οι άλλοι
Πολλοί προσπάθησαν να επιβάλλουν τις δικές τους μηχανές αναζήτησης στην αγορά, λίγοι το κατάφεραν και ελάχιστοι από αυτούς με επιτυχία. Κάποιοι ωστόσο εξακολουθούν να θέλουν να επιβάλλουν μηχανές αναζήτησης και ακόμη περισσότερα τα δικά τους επιθυμητά αποτελέσματα στις διαδικτυακές αναζητήσεις. Αναμφίβολα, μια από τις μεγαλύτερες "μάχες" αν χαθεί η Ουδετερότητα του Διαδικτύου.
1. Καλωσήρθες... λογοκρισία!
Το ακόλουθο περιστατικό είναι απόλυτα αληθινό: Εκπρόσωπος τηλεπικοινωνιακού παρόχου κατέθεσε στην FCC ότι από την στιγμή που οι πάροχοι "μεταδίδουν" τις απόψεις των ανθρώπων, θα έπρεπε να είναι και στη διακριτική τους ευχέρεια το ποιες από αυτές θα μεταδίδονται. Σήμερα στο Internet ο καθένας μπορεί να λέει ότι θέλει, όποτε θέλει. Μπορεί αυτό να μην είναι πάντα καλό, αλλά είναι ένα από τα μεγάλα "ατού" της διαδικτυακής επανάστασης. Και δεν είναι σίγουρο ότι θα συνεχίσει να είναι χωρίς την Ουδετερότητα στο Διαδίκτυο.
Φωτό: AP Images
http://news247.gr/eidiseis/texnologia/sos-sto-internet-an-xathei-h-oydeterothta-diadiktuoy-ksexaste-osa-kserate.4964903.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου