Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2014

ΗΠΑ: ΦΙΜΩΝΕΤΑΙ Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΣΤΗΝ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ

(Τετ. 22/1/14 - 19:15)
ΣΤΟ ΙΛΙΓΓΙΩΔΕΣ 37% Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΝΕΡΓΙΑ, 47 ΕΚΑΤ. ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΤΡΩΝΕ ΣΤΑ ΣΥΣΣΙΤΙΑ
Παρά τη ρητή προστασία της Πρώτης Τροπολογίας του αμερικανικού Συντάγματος, βάσει της οποίας προστατεύεται η ελευθερία του λόγου, η πλειοψηφία των αμερικανικών ιδρυμάτων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσηςέχει επιβάλλει κανόνες που περιορίζουν σοβαρά τηνελευθερία του λόγου, σύμφωνα με μια νέα μελέτη. Στόχος των εν λόγων κανονισμών είναι φίμωση του συνδικαλιστικού και πολιτικού λόγου, η οποία επιτυγχάνεται μέσω ασφυκτικών διοικητικών εμποδιών.

Σύμφωνα με την έκθεση του Ιδρύματος για τα Ατομικά Δικαιώματα στην Εκπαίδευση (Foundation for Individual Rights in Education), το 59% των αμερικανικών κολλεγίων και πανεπιστημίων πήρε «κόκκινη κάρτα», πράγμα που σημαίνει ότι τα συγκεκριμένα εκπαιδευτικά ιδρύματα έχουν εφαρμόσει "τουλάχιστον μία πολιτική, η οποία ρητώς περιορίζει σε σημαντικό βαθμό την ελευθερία του λόγου ή απαγορεύει την ηλεκτρονική πρόσβαση του κοινού σε ομιλίες, απαιτώντας κωδικό πρόσβασης".
Από τα 427 ιδρύματα που εξετάστηκαν στην έκθεση, περίπου ένα στα έξι έχει καθιερώσει μια ειδική "ζώνη ελεύθερης έκφρασης" στον πανεπιστημιακό χώρο, περιορίζοντας έτσι τις φοιτητικές συνελεύσεις, συγκεντρώσεις κλπ σε μικρά και απομονωμένα τμήματα των πανεπιστημιουπόλεων.
Η έκθεση αναφέρει ως παράδειγμα την περίπτωση του Πανεπιστημίου Southern Mississippi, το οποίο επιβάλλει στους φοιτητές να περιορίζουν τις διαδηλώσεις τους σε ένα συγκεκριμένο χώρο του πανεπιστημίου, την λεγόμενη "γωνιά του ομιλητή". Οι φοιτητές μπορούν να συγκεντρωθούν "ελεύθερα" σε οποιοδήποτε χώρο του πανεπιστημίου, μόνο εφόσον γνωστοποιήσουν, τουλάχιστον ένα μήνα πριν, στις πανεπιστημιακές αρχές την πρόθεσή τους να πραγματοποιήσουν οποιαδήποτε εκδήλωση.
Αντίστοιχα, στο Πανεπιστήμιο Longwood στη Βιρτζίνια, οι ομιλίες, η διανομή εντύπων, ηεγκατάσταση μικροφωνικών κλπ επιτρέπεται μόνο σε μία συγκεκριμένη περιοχή του πανεπιστημίου, για τη χρήση της οποίας πρέπει να έχει προηγηθεί η αίτηση προς τις αρχές από τους φοιτητές,τουλάχιστον 5 μέρες νωρίτερα της εκδήλωσης.
Εκτός από το 59%, το FIRE έδωσε "κίτρινη κάρτα" στο 35,6% των κολεγίων και των πανεπιστημίων, επειδή έχουν υιοθετήσει "πολιτικές που υπονομεύουν το δικαίωμα ελεύθερης έκφρασης στα πανεπιστήμια".
Μια άλλη τακτική, την οποία πολλά κολέγια και πανεπιστήμια ακολουθούν για την παρεμπόδιση της ελευθερίας έκφρασης, είναι η χρέωση των φοιτητών που θέλουν να διαδηλώσουν με το κόστος της παροχής επιπλέον υπηρεσιών ασφάλειας/φύλαξης (!). Το FIRE φέρνει σαν παράδειγμα το Πανεπιστήμιο της Οκλαχόμα, όπου ο διευθυντής της φοιτητικής μέριμνας του πανεπιστημίου στέλνει... το λογαριασμόστην φοιτητική λέσχη, καλώντας την να πληρώσει το επιπλέον κόστος.
ΣΤΟ ΙΛΙΓΓΙΩΔΕΣ 37% Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΝΕΡΓΙΑ, 47 ΕΚΑΤ. ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΤΡΩΝΕ ΣΤΑ ΣΥΣΣΙΤΙΑ

Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2014.

http://www.iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=14997:usa-fimosi-anergia&catid=39:di-ameriki&Itemid=174

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου