Παρασκευή 18 Αυγούστου 2017

Παρέμειναν στη γη τους με απόφαση δικαστηρίου

Νίκησαν το ισχυρό κράτος στο δικαστήριο

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Βραζιλίας την Τετάρτη απέρριψε αίτηση της πολιτείας του Mato Grosso στην Βραζιλία για την απαλλοτρίωση της γης που είχε διατεθεί στις φυλές των Ινδιάνων. Ήταν μια νίκη για τους αυτόχθονες πληθυσμούς οι οποίοι αντιμετωπίζουν μεγάλη πίεση από την βιομηχανία μεταποίησης αγροτικών προϊόντων. 


Η απόφαση αυτή γιορτάστηκε από δεκάδες φυλές εκπρόσωποι των οποίων συγκεντρώθηκαν έξω από το δικαστήριο. Η πολιτεία του  Mato Grosso, απαίτησε αποζημίωση για τη γη που κατανεμήθηκε στους Ινδιάνους την δεκαετία του '60, κατά τη διάρκεια της δημιουργίας των δύο θεματικών πάρκων στο  Εθνικό πάρκο του Xingu Park.
Όμως, το Ανώτατο Δικαστήριο το οποίο αποτελείται από οκτώ δικαστές αποφάσισε ομόφωνα ότι αυτές οι περιοχές δεν ανήκουν στην πραγματικότητα στο κράτος, αφού κατοικούσαν από παλιά αυτόχθονες πληθυσμοί. 
Οι δικαστές επέβαλαν επίσης πρόστιμο ύψους 100.000 ρεάλ (περίπου 27.000 ευρώ) στο Mato Grosso για την κάλυψη των νομικών εξόδων που σχετίζονται με την υπόθεση αυτή. 

«Αυτή είναι μια θετική απόφαση, η αμφισβήτηση των οριοθετήσεων διατηρήθηκε και οι ισχυρισμοί απορρίφθηκαν,» εξέφρασε την ικανοποίησή της η  Raphaela Lopes, δικηγόρος της ΜΚΟ Justiça Global. «Οι Ινδιάνοι της Βραζιλίας απειλούνται λόγω της απουσίας σαφούς οριοθέτησης των περιοχών», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Lindomar Ferreira, για την φυλή Terena, η οποία παρουσιάστηκε ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου με παραδοσιακές φορεσιές. 

«Κάποιοι δεν πήραν τη γη τους το 1988 επειδή είναι νομάδες, ή επειδή εκδιώχθηκαν κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής δικτατορίας» (1965-1985), δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Juliana Paula Batista, δικηγόρος του κοινωνικο-περιβαλλοντικού Ινστιτούτου ΜΚΟ (ISA). 

Στην τελευταία απογραφή, το 2010, καταγράφηκαν 896.000 Ινδιάνοι από 305 αυτόχθονες φυλές που ζουν στη Βραζιλία. Αντιπροσωπεύουν το 0,4% του πληθυσμού της χώρας που έχει πάνω από 200 εκατομμύρια ανθρώπους, και καταλαμβάνουν το 12% του εδάφους, κυρίως στην περιοχή του Αμαζονίου στο βορρά.

http://www.stontoixo.com/2017/08/blog-post_43.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου