(Δευτ. 03/03/14 - 13:45)
ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ, ΜΑΖΙ ΜΕ ΗΠΑ-ΕΕ-ΝΑΤΟ, ΠΙΕΖΟΥΝ ΤΗ ΜΟΣΧΑ!
ΤΟ ΔΝΤ ΠΑΕΙ ΚΙΕΒΟ, ΣΤΟ ΝΕΟ ΘΥΜΑ ΤΟΥ
Για άλλη μια φορά επιβεβαιώνεται ο αντιδραστικότατος ρόλος των αγορών στις πολιτικές εξελίξεις. Η αρχική βουτιά στο χρηματιστήριο της Μόσχας και στο ρωσικό Ρούβλι λειτουργούν υπέρ των ΗΠΑ και της ΕΕ και ως σιδερένιος μοχλός πίεσης προς τη Ρωσία για να αποδεχθεί παθητικά τα πραξικοπηματικά τετελεσμένα στην Ουκρανία.
Θα υποκύψει;
ΒΟΥΤΙΑ ΣΤΟ ΡΩΣΙΚΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ, ΚΑΤΡΑΚΥΛΑ ΓΙΑ ΤΟ ΡΟΥΒΛΙ ΛΟΓΩ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ
Με πτώση άνω του 5% άνοιξε τη Δευτέρα το χρηματιστήριο της Μόσχας, ενώ το ρώσικο ρούβλι κάνει βουτιά σε ιστορικό χαμηλό. Οι χρηματαγορές στη Ρωσία είναι πανικόβλητες απέναντι σε μια πιθανή ρωσική στρατιωτική επέμβαση στην Ουκρανία.
Οι δύο δείκτες του χρηματιστηρίου της Μόσχας, ο Micex και ο RTS κατρακύλησαν αντίστοιχα κατά 5,89% και 7,08% με την έναρξη των συναλλαγών.
Η ισοτιμία του ευρώ ξεπέρασε το πολύ συμβολικό όριο των 50 ρουβλίων, που αποτελεί πρωτοφανές γεγονός και η ισοτιμία του δολαρίου αυξήθηκε έως 36,85 ρούβλια, ξεπερνώντας το ρεκόρ του το 2009.
Η «υστερία» στις ρωσικές αγορές θα υποχωρήσει λόγω των παρεμβάσεων της Κεντρικής Τράπεζας για την στήριξη του ρουβλιού, όμως η Ρωσία διάγει περίοδο έντασης με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ, γεγονός που επιδρά στην οικονομία, δήλωσε ανώτατος αξιωματούχος.
Ο υφυπουργός Οικονομικών Αντρέι Κλεπάχ δήλωσε στο Reuters τη Δευτέρα ότι η πίεση στο ρούβλι θα συνεχιστεί. «Το κύμα υστερίας θα περάσει, αλλά είναι δύσκολο να πεις πότε θα γίνει αυτό» σημείωσε ο Κλεπάχ.
«Αυτό που βρίσκεται μπροστά μας είναι μια περίοδος δυσκολιών. Για εμάς αυτό σημαίνει περισσότερο περιπεπλεγμένες σχέσεις με την ΕΕ και τις ΗΠΑ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται».
Πτώση και στις διεθνείς αγορές
Μεγάλη πτώση καταγράφουν τη Δευτέρα και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 υποχώρησε κατά 1,58%, με απώλειες 69,69 μονάδων, για να διαμορφωθεί κατά την έναρξη των συναλλαγών στις 4.338,39 μονάδες.
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης Dax υποχώρησε κατά 2,45% για να διαμορφωθεί με τις πρώτες συναλλαγές στις 9.454,19 μονάδες. Ο δείκτης MDax υποχώρησε κατά 2,33% και διαμορφώνεται στις 16.498,18 μονάδες.
Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE υποχώρησε κατά 1,3% στις 6.723,72.μονάδες.
Με πτώση 1,27% έκλεισε το χρηματιστήριο του Τόκιο με τον δείκτη Nikkei να διαμορφώνεται στις 14.652,23 μονάδες. Ο δείκτης Topix υποχώρησε κατά 1,23% για να κλείσει στις 1.196,76 μονάδες.
Η κατάσταση στην Ουκρανία και η κλιμάκωση της έντασης με τη Ρωσία κινδυνεύουν να έχουν επιπτώσεις στο σύνολο των χρηματιστηρίων ανά τον κόσμο, προειδοποιούν οι αναλυτές.
ΣΤΟ ΚΙΕΒΟ ΤΟ ΔΝΤ, ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΟΙ ΕΠΑΦΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Την Τρίτη ξεκινούν οι επαφές στελεχών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου με την προσωρινή κυβέρνηση της Ουκρανίας, σύμφωνα με αξιωματούχο της Κεντρικής Τράπεζας, τον οποίο επικαλείται το Reuters.
Η πηγή δεν έδωσε άλλες πληροφορίες, ενώ η νέα ηγεσία της χώρας τοποθετεί το ύψος της οικονομικής βοήθειας που απαιτείται για να αποφευχθεί η χρεοκοπία στα 35 δισ. δολάρια για τα επόμενα δύο χρόνια.
Πάντως, η οικονομική βοήθεια δεν αναμένεται να φτάσει άμεσα. Ο ουκρανός υπουργός Οικονομικών Αλαξάντρ Σλάπακ δήλωσε το Σάββατο ότι τα χρήματα δεν πρόκειται να φτάσουν στη χώρα πριν από τον Απρίλιο.
Την ίδια ώρα, η Μόσχα ανακοίνωσε πως κόβει την έκπτωση στα χρέη της Ουκρανίας για το φυσικό αέριο. Η Gazprom υπολογίζει το ουκρανικό χρέος για το 2013 και τους πρώτους μήνες του 2014 στο 1,55 δισ. δολάρια.
Μάλιστα, τη Δευτέρα ο επικεφαλής της οικονομικής υπηρεσίας της Gazprom δήλωσε ότι η ρωσική κρατική εταιρεία ενδέχεται να αυξήσει την τιμή του φυσικού αερίου που παρέχει στο Κίεβο μετά το πρώτο τετράμηνο του έτους.
«Η κατάσταση με τις πληρωμές είναι ανησυχητική. Η Ουκρανία πληρώνει, αλλά όχι όπως θα θέλαμε (...) Εξακολουθούμε να εξετάζουμε αν θα παρατείνουμε τις συμφωνημένες τιμές στο επόμενο τετράμηνο του έτους» δήλωσε.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας διεξάγεται κανονικά.
Το Κίεβο μόνο για φέτος καλείται να αποπληρώσει δάνεια 6 δισ. δολαρίων.
Δευτέρα 03 Μαρτίου 2014
http://www.iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=15491:2014-03-03-11-53-21&catid=89:di-asia&Itemid=287
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου