Τετάρτη 26 Μαρτίου 2014

Οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ και η σύλληψη Μαντέλα Μήνυση από ακτιβιστή για παράβαση του Νόμου περί Ελευθερίας της Πληροφορίας


Μήνυση εναντίον τριών κυβερνητικών υπηρεσιών των ΗΠΑ καταθέτει ο ακτιβιστής και υποψήφιος διδάκτωρ στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης, Ράιν Σαπίρο. Συγκεκριμένα στρέφεται κατά των NSA, CIA και FBI τις οποίες κατηγορεί για καταστρατήγηση του Νόμου περί Ελευθερίας της Πληροφορίας* αναφορικά με τις αιτήσεις που κατέθεσε για την αποκάλυψη στοιχείων σχετικά με το ρόλο που έπαιξαν οι Ηνωμένες Πολιτείες στη σύλληψη του Νέλσον Μαντέλα το 1962.


Ο Ράιν Σαπίρο, ερευνητής - μεταξύ άλλων - της FOIA (*Freedom of Information Act) κατέθεσε την αγωγή το πρωί της Δευτέρας. Οι ΗΠΑ φέρεται να έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη σύλληψη του αγωνιστή κατά του Απαρτχάιντ, Νέλσον Μαντέλα, του οποίου μάλιστα το όνομα παρέμενε στις αμερικανικές κυβερνητικές λίστες παρακολούθησης τρομοκρατών μέχρι και το 2008. Δηλαδή για περισσότερο από μια δεκαετία αφού ολοκλήρωσε τη θητεία του ως πρόεδρος της Νότιας Αφρικής μετά την αποφυλάκισή του.

Μετά το θάνατο του Μαντέλα ο Ράιν Σαπίρο υπέβαλε αιτήσεις με βάση το νόμο περί ελευθερίας της πληροφορίας στις αμερικανικές υπηρεσίες, NSA, FBI, CIA και DIA (Υπηρεσία Πληροφοριών της Άμυνας) ελπίζοντας να αποκαλυφθούν αποδεικτικά στοιχεία για το ρόλο τους στη σύλληψη του Μαντέλα. Ένα μήνα μετά κατέθεσε αγωγή κατά της CIA επειδή δεν ανταποκρίθηκε στο αίτημά του και αυτή την εβδομάδα μήνυσε για τον ίδιο λόγο και τις άλλες τρεις υπηρεσίες.

«Αν και υπάρχει η πίστη ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ έχουν εμπλακεί στη σύλληψη του Μαντέλα πολύ λίγες πληροφορίες υπάρχουν σχετικά με τη συμμετοχή τους αυτή» τονίζουν οι δικηγόροι του Σαπίρο στις μηνυτήριες αναφορές τους. Ο Σαπίρο πιστεύει ότι αν έχει περισσότερες πληροφορίες θα είναι σε θέση να κατανοήσει καλύτερα την έκταση και το σκοπό της παρακολούθησης του Μαντέλα από τις μυστικές υπηρεσίες πριν από τη σύλληψη αλλά και για το ρόλο που έπαιξε η αμερικανική κυβέρνηση στην «ευρύτερη προσπάθεια ανατροπής του κινήματος κατά του Απαρτχάιντ στη Νότιο Αφρική».

Ο Σαπίρο ευελπιστεί ότι τα δικαστήρια θα υποχρεώσουν τις μυστικές υπηρεσίες να αποκαλύψουν τα στοιχεία. Πάντως στις 31 Δεκέμβρη η NSA υποστήριξε απαντώντας στον Σαπίρο ότι «το γεγονός τής ύπαρξης ή ανυπαρξίας των στοιχείων που ζητάτε είναι απόρρητό». «Ο Νόμος περί Ελευθερίας της Πληροφορίας δεν εφαρμόζεται για θέματα τα οποία καθορίζονται με εκτελεστικό διάταγμα και πρέπει να κρατηθούν μυστικά για το συμφέρον της εθνικής άμυνας ή των εξωτερικών σχέσεων» προσθέτει η NSA.

Μιλώντας στο Democracy Now!, ο Σαπίρο επισήμανε ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ «παραβιάζουν ομοσπονδιακό νόμο. Τα αρχεία της κυβέρνησης είναι ιδιοκτησία του λαού. Ωστόσο, υπάρχουν δισεκατομμύρια σελίδες που παραμένουν ασκόπως κρυμμένα από τους Αμερικανούς πίσω από κλειστές πόρτες και με την ένδειξη «απόρρητο».

«Απροσδιόριστες ανησυχίες περί «εθνικής ασφάλειας» νομιμοποιούν δήθεν αυτή τη μυστικότητα» προσθέτει ο Σαπίρο και καταλήγει «Δεν είναι έκπληξη ότι οι έχοντες την εξουσία θέλουν να κρατήσουν μυστικές τις ενέργειές τους. Έκπληξη είναι το πόσο εύκολα το ανεχόμαστε». 

http://tvxs.gr/news/kosmos/pos-oi-mystikes-ypiresies-ton-ipa-kryboyn-rolo-toys-sti-syllipsi-mantela

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου